Piippuköynnös pistokas

Paina pistokas ylimmän lehtiparin hankaa myöten kasvualustaan. SPPK mainitsee lisäystavaksi taivukkat ja puolipuutuneet pistokkaat juurrutushormonin. Piippuköynnös juroo muutaman vuoden ja kasvattaa juuristoa. Olen tainnut ymmärtää sen pistokas -asian melko oikein kun et minua pahemmin oikaissut. Ota pistokas uusista, pehmeistä saman vuoden versoista.

Pistokkaaseen (kärhö, ruusu) tulee herkästi kirvoja. Mutta voi myös kokeilla pistokkaasta. Oksa leikataan niin että kantalastu tulee mukaan. Kasvullinen lisäys eli lisäys pistokkaista, taivukkaista ja muista. Lisää taivukkaista alppiruusuja, herukoita ja piippuköynnöstä sekä sisällä. Istuta piippuköynnös puolivarjoon tai varjoon. Viime kesänä hyvään kasvuun lähtenyt piippuköynnös kuoli, mutta vain parin metrin päässä toinen taimi rehottaa pirteänä. Keväisin puhkeavat lehdet ovat harmaanukkaiset.

Lisäys ei hyvin onnistu puutuneista pistokkaista. Siemenet itävät mainiosti ja siementaimia taimettuu runsaasti. Surukuuset lisätään pistokkaasta tai jalontamalla metsäkuusen perusrunkoon. Mittavin kloonikokoelma on Karkkilassa, yksityisellä maalla.

Yhden pienen pistokkaan laitoin pelakuun alle keväällä ja nyt se on kasvanut. Varjoisalla seinustalla syvässä mullassa viihtyvä köynnöshortensia tarttuu. Köynnöshortensia – Hydrangea anomala subsp. Rataspuu, wheel tree (Trochodendron aralioides) E. Köynnöksistä kelasköynnös, piippuköynnös ja villiviinit kestävät.

Lisäätkö puutarhasi kasveja itse jakamalla, siemenistä tai pistokkaista ? Siirtelin pistokkaita pihan reunoille, mutta nyt alkaa näyttää siltä että. Se on kasvatettu tämän kevään pistokkaasta. Suosin syvempää kylvövakoa, hyvin ovat kasvaneet, valkkarihan kasvattaa hyvin voimakkaat juuret, jotka saattavat nostaa pistokkaan pintaan. Lisääminen: Lisätään syksyllä ja keväällä jakamalla sekä kesäkuun alkupuolella pistokkaista.

Aristolochia macrophylla, " piippuköynnös " in finnish. Laitoin pieniä pistokkaita maahan ja menimme kahdeksi viikoksi purjehtimaan. Maahan upotettu lauta rajaa nurmikon hiekkakäytävästä. Elämää ja touhua puutarhassa, kasvimaapalstalla ja luonnossa Keski- Suomen maisemissa. Lovely life in the garden and nature, Central Finland.

Näitä kasvattelin keväällä pistokkaista.